Füruzan, 8. Antalya Öykü Günleri’ni onurlandıracak
Antalya’da sekiz yıllık bir öykü bu
Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenecek Antalya Öykü Günleri, ülkemizin önemli öykücülerini ve edebiyatçılarını Antalyalılarla buluşturmaya devam ediyor. 23-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 8. Antalya Öykü Günleri’nin onur konuğu ise Füruzan.
Ahmet Büke, Karin Karakaşlı, Refik Algan, Hüseyin Su, Kadir Yüksel ve Seray Şahiner’in de konuk olarak katılacağı Öykü Günleri’nde, öykü ödülleri ve dergiciliğiyle ilgili söyleşiler yapılacak, öyküler okunacak.
Öykü ödülleri ve dergiciliği
23 Kasım Cuma günü saat 17:00’de düzenlenecek olan “Öykü ödüllerinin edebiyatımızdaki yeri ve önemi” başlıklı söyleşiyi Nuri Erkal yönetecek. Söyleşinin konuşmacıları Kadir Yüksel, ‘Saat Kulesi / Kısa Metinler ve Hikayeler’ isimli kitabıyla 2006 Sait Faik Hikaye Ödülü’nün sahibi Refik Algan ve Seray Şahiner. Söyleşinin sonunda Antalyalı öykücü Neşe Karel öykülerini dinleyicilerle paylaşacak.
8. Antalya Öykü Günleri’nin onur konuğu Füruzan’ın öykücülüğü, 24 Kasım Cumartesi günü saat 14:00’de yapılacak söyleşide ele alınacak. Söyleşiyi, Antalya Öykü Günleri’nin fikir babası Celal Hafifbilek yönetirken; Hece ve Hece Öykü dergilerinin Yayın Yönetmeni Hüseyin Su, Deniz Keskin ve Füruzan konuşmacı olarak katılacak. Füruzan, Antalyalı hayranları için öykülerini okuyacak.
Aynı gün saat 16:00’da, Ahmet Tüzün’ün yöneteceği “Öykü dergiciliği canlanıyor mu?” başlıklı söyleşide, Karin Karakaşlı, Kadir Yüksel ve Hüseyin Su konuşmacı olarak yer alacak. 8. Antalya Öykü Günleri’nin konukları arasında yer alan, ‘İzmir Postası’nın Adamları’ ve ‘Çiğdem Külahı’ öykü kitaplarının yazarı Ahmet Büke de, öykülerini Antalyalılarla paylaşacak.
Antalya’dan geçen öykücüler
Antalya Öykü Günleri, bugüne kadar Tarık Dursun K., Faruk Duman, Erdal Öz, İnci Aral, Orhan Duru, Ayşe Sarısayın, Jale Sancak, Cemil Kavukçu, Adnan Özyalçıner ve Jaklin Çelik gibi edebiyatımızın önemli öykücülerine ev sahipliği yaptı.
NOT: Füruzan’ın fotoğrafları Selahattin Özpalabıyıklar tarafından çekilmiştir.
Öykünün onuru Füruzan
İlk kitabı Parasız Yatılı'yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. İlk kitaplarında kötü yola düşmüş kadın ve kızların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı. Kişileri derinlemesine inceledi ve anlatımını ayrıntılarla besledi. 12 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazandı.
Daha sonra bir sanatçılar programıyla (D.A.A.D.) 1975'te Batı Berlin'e çağrıldı ve orada bir yıl kalarak işçilerle ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi birçok dile çevrildi. Öykülerinden yapılan bir toplam, A. Saraçgil tarafından İtalyancaya çevrildi ve 1991’de Napoli’de basıldı. Kırk Yedi’liler romanı 1986’da S. Pirvanova çevirisiyle Bulgaristan’da basıldı. Sevda Dolu Bir Yaz ve “Nehir” ile “İskele Parklarında” öyküleri Damian Craft’ın İngilizce çevirisiyle 2001’de Londra’da yayımlandı. Halen toplu öyküleri İspanyolcaya Gül Işık tarafından çevrilmektedir. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) adlı antolojisini ve Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) adlı çocuk kitabını ise Doğu Berlin'de konuk kaldığı süre içerisinde hazırladı. Bir öykü kitabı Saraybosna Connectum Yayınevi’nce 2007’de yayımlanacak. 2007’de Dil Derneği’nin düzenlediği Dil Bayramı’nda Onur Ödülü’nü aldı.
1988-1990 yıllarında çektiği Benim Sinemalarım filmi 1990'da Cannes Film Festivali'nin “Eleştirmenlerin 7 Günü” ve “Altın Kamera” dallarından çağrı alarak 158 film arasından seçilen 8 filmden biri olarak gösterime girdi. 1991’de Uluslararası İran Fecr Film Festivali’nde, Uluslararası Jüri’den “En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü”nü kazandı. 1991’de Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde seçilen “En İyi On Asya Filmi” arasında yer aldı. 1994'te, Bosna-Hersek, Yunanistan ve Bulgaristan gezilerini Balkan Yolcusu adlı kitabında topladı. Oyunlaştırdığı Sevda Dolu Bir Yaz, Ankara Devlet Tiyatroları’nda yaklaşık 200 kez sahnelendi (2000-2005).
Yapıtları:
Öykü: Parasız Yatılı (1971), Kuşatma (1972), Benim Sinemalarım (1973), Gül Mevsimidir (uzun öykü, 1973), Gecenin Öteki Yüzü (1982), Sevda Dolu Bir Yaz (1999).
Roman: Kırk Yedi'liler (1974), Berlin'in Nar Çiçeği (1988).
Röportaj: Yeni Konuklar (1977).
Gezi: Evsahipleri (1981), Balkan Yolcusu (1994).
Oyun: Redife'ye Güzelleme (1981), Kış Gelmeden (1997).
Çocuk Kitabı: Die Kinder der Türkei (1979, Türkiye Çocukları).
Şiir: Lodoslar Kenti (1991).
8. Antalya Öykü Günleri Basın Danışmanı
Hülya Özyol 0554 800 40 39
ansanoyku@gmail.com
19.10.2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder