24.12.2008
Süleyman Okay
19.12.2008
AFRODİSYAS-SANAT
"Nasıl anlatıldığı" çok çok önemli, ama "ne anlatıldığı" daYAZINIMIZDA EGE"Öykü, Roman ve Şiirde Ege"EYLEM VE İNSANNAZIM HİKMET VE ÇAĞDAŞ TÜRK ŞİİRİM.C. ANDAY'LA "SÖZCÜKLER"İN ALTINDAŞİİRDE ÜSTDİL ARAYIŞLARI ve şiirler, öyküler, denemeler, kitap incelemeleri42 İMZA,SORUMLU VE ZENGİN BİR İÇERİK METİN DEMİRTAŞ - HÜSEYİN YURTTAŞ - HİDAYET KARAKUŞ - ALİ DÜNDAROSMAN BOLULU - M. MAZHAR ALPHAN - ZEHRA ÜNÜVAR - ZİYA GÜREL SITKISALİH GÖR - YAŞAR ATAN - A. KADİR PAKSOY - AHMET BAHÇEVAN - İHSANTOPÇU - HASAN AKARSU - TAHSİN ŞİMŞEK - AHMET ZEKİ MUSLU KEMALGÜNDÜZALP - AYHAN CAN - AHMET GÜNBAŞ - FERGUN ÖZELLİ MEHMET ATİLLA- TİMUÇİN ÖZYÜREKLİ - BÜLENT GÜLDAL - NURİ ERKAL - M. HIFZI AKSOY -M. MAHZUN DOĞAN - FAHRETTİN KOYUNCU - İSA KÜÇÜK COŞKUN KARABULUT -GÜNAY GÜNER - AYDIN K. IŞIKLAR OSMAN NİHAL HATİCE OYA KUZGUN - FATİHYAVUZ ÇİÇEK - TAN DOĞAN - MÜŞERREF SAATLİ - ASLI SOLAKOĞLU - NÜKETHÜRMERİÇ - SEVGİNAZ İNAL AYGÜL KILIÇ YILDIZ - ŞENAY EKİN - SİNEMHUN
İÇİNDEKİLER
Tahsin ŞİMŞEK - Ahmet Zeki MUSLU "afrodisyas-sanat'tan Merhaba!" 2Müşerref SAATLİ "Düş ve Aklın Harmanı: Ege" 3Zehra ÜNÜVAR "Ege'de Öykü Bitmez" 5Ahmet Zeki MUSLU "Ege Denizinden Dağlara Doğru" 8Hidayet KARAKUŞ "Ege'nin Öyküsünü Romanını Yazanlar..." 9Hüseyin YURTAŞ "Şiirde Ege, Ege'de Şiir" 14Timuçin ÖZYÜREKLİ "Sorgulama" 18Tahsin ŞİMŞEK "Yazın ve Kültürümüzde 'Aydın' Aydınlığı" 19Metin DEMİRTAŞ "Attila Jozsef 'le Tanışma" 22A. Kadir PAKSOY "Nâzım Hikmet ve Çağdaş Türk Şiiri" 23Kemal GÜNDÜZALP "Aşkı Özlediysen Eğer" 26Coşkun KARABULUT "Şiirde Üstdil Arayışları" 27Osman BOLULU "Eylem ve İnsan (Özne Üstüne)" 28Mehmet ATİLLA "Bir Sancının İçinde" 34Nüket HÜRMERİÇ "Angifi Proctor Dladla - Ödül" 34Ali DÜNDAR "Türkçesi Varken" 35M. Mahzun DOĞAN "Bu Sokağa Yeni Bir Ad Bulmalı" 35Yaşar ATAN "Marsyas'ın Kavalı ve Midas'ın Kulakları" 36İhsan TOPÇU "Aşk ve Talan" 38Fergun ÖZELLİ "İnatçı" 39Fahrettin KOYUNCU "Gölgelerin Deltası" 39Aydın K. IŞIKLAR "Bütün Yüzyılları YaşayanMelih Cevdet Anday'la "Sözcükler"in Altında" 40Ahmet GÜNBAŞ "Çiğli" 42Günay GÜNER "Türk Yazınında Bir Öncü: Sevgi Soysal" 43Şenay EKİN "Manolya Ağacı" 44M. Hıfzı AKSOY "Bahar ve Sevgili" 44Sevginaz İNAL "Nevruz Zamanı Kadın Düşleri" 44Osman NİHAL "Düşe Kalkan Yazılar Treni - İstasyon-2 Edebiyat veGüzel Sanatlarda Verimli Bir Çağ" (1900 - 1914)" 45Bülent GÜLDAL "Kuğunun Ölüm Şarkısı" 46Hatice Oya KUZGUN "Suda Erimeyen Tokat" 47Ahmet BAHÇEVAN "Sözcükler" 49M. Mazhar ALPHAN "Köklerimiz" 49Tan DOĞAN "Türkçe Yaşamak, Türkçe Yazmak" 50Aslı SOLAKOĞLU "Zoşçenko Baharı" 52İsa KÜÇÜK "Sonbahar" 53Ziya GÜREL "Sis" 54Fatih Yavuz ÇİÇEK "S'ağırlaşan" 57Nuri ERKAL "Asi'nin Aynası" 57Aygül Kılıç YILDIZ "Burhan Günel'e 'Güz de Geçer'Üzerine Sorular" 58Sıtkı Salih GÖR "Samuru Kuru Bahçe" 59Sinem HUN "Kadınca Dil" 60Hasan AKARSU "Ulus Devlet ve Tarih Eğitimi" 61Ayhan CAN "Türk Halkının Romancısı Ayşe Yamaç'ın 'HüzündenKelepçeler'i" 62
AFRODİSYAS-SANAT Karacasu Geliştirme ve Eğitim Vakfı yayınıdır.Sürdürümcü olmak için karacasuvakfi@mynet.com ya daafrodisyassanat@mynet.com ile iletişim kurmanız yeter. Dergi çıkarçıkmaz, bayilerden önce "kurye"yle elinizde olsun.
Alaz Edebiyat Dergisi
Yıl 2, Sayı 8Aralık 2008,Ocak, Şubat 2009
Her Mevsime Bir AlazAlaz'ın 8. sayısında Kıbrıslı şair Fikret Demirağ ile söyleşimiz yeralıyor.
"Aslında yalnız 'Akdeniz'in dalgaları'nı değil, bütün bir hayatıdinleyerek yazıyorum şiirimi. Yaşadıklarımızın 'ruhu'na ve kendi ruhyaralarıma yoğunlaşarak... Önümüzden akıp geçen hayat adlı sudan'kalıcı' olanı yakalamaya çalışarak... 'Yaralı Kıbrıslı' ya da 'Yaralıinsan' olmaktan anladığım böyle bir şey. Geçmişte Kıbrıs'tayaşananlar tam bir trajediydi ve hepimizde derin izlerini bıraktı.Yaşanan travma kolay kolay atlatılacak gibi değil. Hoş, dünyanınbugünkü genel görünümü ve hele gezegenimizin sürüklenmekte olduğuküresel felaketin yanında bizimkine solda sıfır bile denebilir. Amagene de, herkesin halinden gene herkesin kendisi anlar. Benimgibilerini bir de şiiri anlar. Kıbrıs Trajedisi'nin beni nasıletkilediğinin en kapsamlı içi dolu yanıtı şiirlerimdir (ya da,şiirlerimdedir)." diyor Fikret Demirağ.Dosya konumuz "Türkçe'nin ulusal onuru Nâzım Hikmet" .
Yazılar: M.Sadık Kırımlı, Seçil Özcan, Ömer Akşahan, Zübeyde S.Turanve M.Mahzun DoğanDeneme, öykü, kitap tanıtım yazıları: "Bir delta Attila İlhan, CevdetYüceer, "Sesim kan kaybediyor" İlker İşgören, "Sanki yalnız" Hülya DenizÜnal ,"Issızlıkta" Metin Soydeveli ,"Kuşlar" Gönül Çatalcalı, "Bir şeyinsıfırlandığı hal, onun nü halidir" Tuğrul Asi Balkar.
Şiirler: Nihat Behram, Fikret Demirağ, Nefise Karataş, Dinçer Sezgin,Ahmet Günbaş, Mehmet Atilla, İhsan Topçu, Volkan Şenkal, Baki Yiğit,Osman S.Erkekli, Bülent Güldal, Hakan Cem, Perihan Baykal, MustafaE.Kılıç, Ahmet Uysal, Duygu K.Aksoy, Atila Er, Hakan Kartal, DidemGülçin Erdem ve Fatih Yavuzçiçek .Genç Kalemler: Ömür Özçetin, Can Sever ve Melda Karyelioğlu.Karikatür: Kemal UrgençBulunduğunuz şehirdeki kitapevlerinden ALAZ'ın 8. sayısını alabilirsiniz.
ALAZ yine 40 sayfa, yine 2YTL.
Alaz'a ulaşamadığınız zamanlarda alazdergi@hotmail.com'dan bilgi alabilirsiniz.
Abone Koşulları: 6 Sayı - 10 YTLPosta Çeki Hesap No: Emine Ömer adına, 5345863Ürün göndermek için yazışma adresimiz;alazdergi@hotmail.comalazdergi@mynet.com"Genç Kalemler" sayfamızda, ilköğretim ve lise öğrencilerinindeneme, şiir veya öykülerini yayımlıyoruz."ALAZ " yeni seslerin sesi olmaya devam ediyor...
İletişim Adresi : PK.25 Karşıyaka/İzmirE-Posta: alazdergi@mynet.com
13.11.2008
Kitap-lık Dergisi
FORUM EDEBİYAT’IN 4. SAYISI ÇIKTI!
Yaşasın insan, yaşasın tiyatro!Bu sayımızın kapak konusu; Ekim’de perdelerini yeni sezona açan tiyatro sanatı… Tiyatro dünyasının önemli isimlerinden; Yılmaz Onay, Zafer Diper, Ali Erdoğan, Mehmet Esatoğlu, M. Sadık Aslankara, Özgür Başkaya, Kerem Alışık ve Kubilay Yıldız, forumedebiyat okurları için yazdılar…Ayrıca:ALİ ERDOĞAN / Şaka yollu seyirci bulma tüyoları…LOKMAN ZOR / Memet Baydur’un oyun kişileri…ZEYNEP KURADA / Cezmi Ersöz’ün “Kendi kendine konuşmaktır aşk” oyun kitabı üzerine…Söyleşi:Bir tiyatro abidesi; Nejat Uygur… / Gülay
GaripYazılarıyla:İHSAN TOPÇU / Şiir dili ve şiirde anlam…ALİ VAHAP UZAL / Şşştt! Biz buradayız, aynada kendimizi seyrediyoruz…CEMAL ŞENER / Din sosyolojisi…İBRAHİM ERSARAÇ / Eleştiriden neden kaçılıyor?..CİHAN DEMİRCİ / Mizahın özgürleşmesinin 100. yılında; 1908’i aratan karanlık tablo…CEVAT ÜSTÜN / Yaşamın iksirleri; aşk, sevgi, üretim…SEVCAN ÖZARAS / Beliz (psikoloji-farklılıkla yaşamak)…BÜLENT KARAKÖSE / Hayal sahaf Vahan…HÜSEYİN YILMAZ / Şiir, yaşam, Tanrı ve ölüm…VOLKAN HACIOĞLU / Halka malolmuş bir şair; Muammer Hacıoğlu…AZİZ YAVUZDOĞAN / Yazılmamış öykülerimden kısa alıntılar… MORKIZ-ESKİAY / Evlat-Üstat…ALİYE ÖZLÜ / Uyurgezer (sinema: bir filmin anatomisi)…MELİS BALCILAR / Oyuncaklarımı geri istiyorum…
Öyküleriyle:MUSTAFA BİLGİN / Allah’ın hikmeti…NURAY ÇİFTÇİ / Gün, su ve kadın (çizgili-öykü)…EMEKCAN UZAL / Yolculuk…İRFAN MUTLUER / Deniz, gece ve…NERMİN ÇAKIR / Denizkızı Lal…AYŞE NARİN / Bir intihar…RUHŞEN DOĞAN NAR / Günlük tutmalıyım…
Şiirleriyle:AZİZ YAVUZDOĞAN / Uzak uykular, yakın düşler…CİHAN DEMİRCİ / Şiirzofren…MUAMMER HACIOĞLU / Doğmamış çocuklara…GÜLAY GARİP / De ja vu…ALİ VAHAP UZAL / Militan yürek…GÜLGÜN ÇAKO / Fırtına öncesi…AHMET TAŞÇIOĞLU / Ruhunda yorgun yılların tortusu…TURGUT TOYGAR / Perifer…SEVDAKAR ÇELİK / Sevip de yandıklarım…OSMAN YAVUZ İNAL / İstanbul yüklü kalçalar…NEVİN SAYILIR KOÇOĞLU / Mum…BİLGE OĞHAN / Tam deminde hayat…CAFER DEMİRTAŞ / Tarih yıkılacak…VOLKAN HACIOĞLU / Özgür irade…TUĞÇE KARAGÖZ / Güvercin oyunu…ŞENAY EKİN / Sabaha açılan yolda…GÖKAY BİRKAN SUCAKLI / Gidene yol yakışır…TURAN AKYAZI / İlet/GenÖZNUR ERYÜZ / Adam…TAN DOĞAN / Baskın…MEHMET SÜREYYA TİMUR / İlişir sol yakama…YILDIZ PARLAK / Ki haketmedim…FAZİLET ÜNSAL ELİAÇIK / Dilek ağacı…SEVİL NİZAMOĞULLARI / Tuzunu silkeledi deniz…CEMAL ARIĞ / Rakı sofrası…
Çizgileriyle:AZİZ YAVUZDOĞAN / Yaşama dair…AZİZ YAVUZDOĞAN / Duygusal Balık…ŞEVKET YALAZ / Selpak…NURAY ÇİFTÇİ / Binbir yaşam masalları…..ve Cemal Arığ, İbrahim Ersaraç, Mustafa Bilgin, Bülent Karaköse…
Fotoğraflarıyla:TUĞBAY IŞIKLAR / Işıklar altında…..ve Cezmi Ersöz, forumedebiyat’ın şairlerine ait şiirleri yorumlamayı bu sayıda da sürdürüyor…“FORUMEDEBİYAT” edebiyat dünyamızın yeni oluşumu…
Haydar Ergülen-keder gibi ödünç
Tiyatromuzun iki büyük ustasına saygı...
17 Kasım’da Suna Pekuysal ve Ergun Köknar için
Tiyatromuzun iki büyük ustasına saygı
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde dördüncü dönem, 17 Kasım 2008 Pazartesi akşamı tiyatromuzun iki büyük ustası için gerçekleştirilecek gece ile devam ediyor.
Kültür, sanat, edebiyat ve düşün dünyasındaki usta isimlerin çalıştıkları alanlara damga vuran çeşitli yönleriyle izleyici ile buluştuğu gecelerin kırk sekizincisi, saat 20.00’da Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) yapılacak…
Suna Pekuysal ve Ergun Köknar için düzenlenecek olan “Ustalara Saygı” gecesi, 2000 yılında kaybettiğimiz Köknar ve bu yıl içerisinde aramızdan ayrılan Pekuysal için gerçekleştirilecek ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor.
Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve yöneteceği gece, iki sanatçının aile albümünden ilk kez gün ışığına çıkacak görüntüler ile başlayacak. Etkinlikte, Pekuysal ve Köknar’ın birlikte oynadıkları filmlerden görüntülerin yer aldığı bir kolaj da sunulacak.
Edebiyatçı ve tiyatrocu dostları Adalet Ağaoğlu, Ani İpekaya, Arif Erkin, Atilla Alpöge, Ayşe Kökçü, Beklan Algan, Deniz Kavukçuoğlu, Erol Keskin, Gülgün Akansu Pabuçcuoğlu, Haldun Dormen, Hasan Özen, Orhan Alkaya, Osman S. Arolat, Şükrü Türen, Tarık Pabuçcuoğlu, Toron Karacaoğlu, Üstün Asutay, Vedat Demirci, Zihni Göktay’ın anıları ve yorumları ile konuşmacı olarak katılacakları gecede sanatçıların oğlu Sait Ali Köknar da bulunacak.
12.11.2008
Yarım Çember
lanetli bir yaşamla
takas ettim kendimi
tuzdan duvarlar ördüm denize
bir adım iki göz evime
yoksul kazılar yaptım som kaleler
ölümü sağ gözüme gömdüm
dirimi sığdıramadım yerin yüzüne
sihirli sulardan içtim, yüzdüm de...
bu yüzden bulanıktır aklım
Yazmak için o dizeyi
lanetli bir aşkla ödeştim
çirkinleştiğim oldu gece yarıları
çirkef sözcüklerle seviştiğim
ilişkiler dokudum pamuk ipliği
kimi çizsem kırılmadım, koptum
kime dokunduysam yaralı
bir yarım çemberin üstünde
geçtim içdenizlerini sevginin
bir yanım hep yarımdır bu yüzden
Nurduran Duman
21.10.2008
YALNIZLIĞIM
Yalnızlığım, ruhumda uzak bir ses gibidir.
Her sabah ufuklardan mavi şarkılar gelir,
Ve her sabah ürperir içimde yalnızlığım
Güneşim aydan sarı, yarınım dünden zorsa,
Sarsın artık ömrümü tunç kandillerin isi
Üşüyen ellerimden tutmalıydı birisi,
Eğer benim gözlerim onları görmüyorsa.
Bir camın arkasında açılıyor güllerim,
Havuzum pırıl pırıl... yıkar bakışlarımı.
İşler temiz ziyalar suya nakışlarımı;
Ruhumun dünyasından eser tahayyüllerim
Rüya rüzgarlarında bir yaprak yalnızlığım
Düşüncem bir neydir ki ürperir perde perde
Belki bu mısralarım esecek gönüllerde
Fakat herkese uzak kalacak, yalnızlığım.
Fazıl Hüsnü Dağlarca
FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA
TÜRK DİLİ
İçindekiler:
Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN, Türkçenin Bayramı: 26 Eylül Prof. Dr. Nevzat GÖZAYDIN, Kentleşme Sürecinde Deyimler Ölecek mi? Şinasi ÖZDENOĞLU, Değişen Kaderimizin Parlayan Yıldızı Sakarya Zaferi (Şiir)
M. Nihat MALKOÇ, Sonbahar Hüzünleri Beyanındadır
Özbek İNCEBAYRAKTAR, Türkçeyi Sevmek
Fatma CAN, Türkü de, Öykü de... Bayram YILDIZ, Yarın Dergisinde Millî Mücadele Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR, Dünden Bugüne Türkçe Ejder ÇELİK, Johan Vandewalle ile Söyleşi
Mehmet Zeki AKDAĞ, Türküler de Dilimize Ağlıyor (Şiir)
Hasan BEŞER, Ben Bu Çağın Dışındayım (Deneme)
Cevdet ASLANGÜL, Sevgi (Şiir) Timur KOCAOĞLU, Başsağlığı (Şiir)
Osman BAŞ, Gül Aşkıyla (Hikâye)
Didem Gülçin ERDEM, Sonbaha(r)ne (Şiir)
Dr. Serkan ŞEN, Standart Türkiye Türkçesinde Deyimlerle Yaşayan Tarihî Sözcükler Nabi BALKANLI, Bitmez (Şiir)
Prof. Dr. Nevzat GÖZAYDIN, Dergi ve Kitap Dünyasından Yabancı Sözlere Karşılıklar YİTİRDİKLERİMİZ
Nail TAN, Gazeteci, Yazar, Ağız Araştırmacısı Celaleddin Kişmir ŞairYayımcı Erdem Bayazıt HABERLER
Ayşe BALCI, Türk Dil Kurumunda Geçen Ay
GENÇ TÜRK DİLİ
Zehra BALI, Türkçenin Söz Denizinde Türkçesi Varken Bunu Biliyor musunuz?
Öyküleriyle Deyimlerimiz Atasözlerimiz Bilmece Bildirmece
Zehra BALI, Gençler İçin Seçtiklerimiz
İrtibat:Atatürk Bulvarı, 217 06680 Kavaklıdere/ ANKARA0
(312) - 428 61 00
www.tdk.org.tr
2.10.2008
NotosÖykü’nün Ekim-Kasım, 12. sayısı çıktı
Metin And hayatını kaybetti
Kaynak: Zaman
Kuşadası Öykü Günleri başlıyor
Kaynak:www.antoloji.com
“Şairini Arayan Mektuplar” Yakında Kitabevlerinde
Mehmet H. Doğan’ın anısına hazırlanan kitaptaki mektuplar şöyle:
1. MEKTUP: A. Kadir
GÖNDEREN: Altay Ömer Erdoğan
2. MEKTUP: Abdülkadir Bulut
GÖNDEREN: Rahmi Emeç
3. MEKTUP: Adnan Satıcı
GÖNDEREN: Abdülkadir Budak
4. MEKTUP: Adnan Yücel
GÖNDEREN: Caner Ocak
5. MEKTUP: Ahmed Arif
GÖNDEREN: Arife Kalender
6. MEKTUP: Ahmet Hamdi Tanpınar
GÖNDEREN: Adil İzci
7. MEKTUP: Ahmet Muhip Dranas
GÖNDEREN: Eren Aysan
8. MEKTUP: Anne Sexton
GÖNDREN: NURDURAN DUMAN
9. MEKTUP: Aprin Cor Tigin
GÖNDEREN: Seyhan Erözçelik
10. MEKTUP: Arkadaş Z. Özger
GÖNDEREN: Kenan Yücel
11. MEKTUP: Asaf Halet Çelebi
GÖNDEREN: Esma K. Çavuşoğlu
12. MEKTUP: Aşık Veysel
GÖNDEREN: Onur Pancarcı
13. MEKTUP: Attilâ İlhan
GÖNDEREN: Onur Behramoğlu
14. MEKTUP: Bedrettin Cömert
GÖNDEREN: Erol Özyiğit
15. MEKTUP: Behçet Aysan
GÖNDEREN: Burak Tokcan
16. MEKTUP: Behçet Necatigil
GÖNDEREN: Beşir Sevim
17. MEKTUP: Cahit Külebi
GÖNDEREN: İrfan Yıldız
18. MEKTUP: Cahit Sıtkı Tarancı
GÖNDEREN: Metin Demirtaş
19. MEKTUP: Can Yücel
GÖNDEREN: Kaan Koç
20. MEKTUP: Cemal Süreya
GÖNDEREN: Ersan Erçelik
21. MEKTUP: Cenk Koyuncu
GÖNDEREN: Sina Akyol
22. MEKTUP: Coşkun Yerli
GÖNDEREN: Hakan Cem
23. MEKTUP: Doğan Ergül
GÖNDEREN: Kadir Aydemir
24. MEKTUP: Durmuş Dede
GÖNDEREN: Hüseyin Avni Dede
25. MEKTUP: Ece Ayhan
GÖNDEREN: Yusuf Alper
26. MEKTUP: Edip Cansever
GÖNDEREN: Onur Caymaz
27. MEKTUP: Emily Dickinson
GÖNDEREN: Deniz Durukan
28. MEKTUP: Ender Sarıyatı
GÖNDEREN: Hüseyin Peker
29. MEKTUP: Enver Gökçe
GÖNDEREN: Murathan Çarboğa
30. MEKTUP: Ergin Günçe
GÖNDREN: Olcay Özmen
31. MEKTUP: Feridüddin Attar
GÖNDEREN: Nesrin Kültür Kiraz
32. MEKTUP: Furuğ Ferruhzad
GÖNDEREN: Özlem Sezer
33. MEKTUP: Fuzuli
GÖNDEREN: Yavuz Özdem
34. MEKTUP: Gerard De Nerval
GÖDEREN: Hüseyin Avni Cinozoğlu
35. MEKTUP: Halim Şefik Güzelson
GÖNDEREN: Yılmaz Arslan
36. MEKTUP: Hasan İzzettin Dinamo
GÖNDEREN: Hakan Sürsal
37. MEKTUP: İlhan Berk
GÖNDEREN: k. İskender
38. MEKTUP: İmr-ul Kays
GÖNDEREN: Ertan Yılmaz
39. MEKTUP: Kaan İnce
GÖNDEREN: Mustafa Ergin Kılıç
40. MEKTUP: Kemal Dayan
GÖNDEREN: M. Şeref Özsoy
41. MEKTUP: Levent Atalay
GÖNDEREN: Özkan Mert
42. MEKTUP: Louis Aragon
GÖNDEREN: Ayten Çolakoğlu
43. MEKTUP: Melih Cevdet Anday
GÖNDEREN: Aziz Kemal Hızıroğlu
44. MEKTUP: Metin Altıok
GÖNDEREN: Haydar Ergülen
45. MEKTUP: Metin Eloğlu
GÖNDEREN: Gültekin Emre
46. MEKTUP: Muammer Hacıoğlu
GÖNDEREN: Volkan Hacıoğlu
47. MEKTUP: Mustafa Irgat
GÖNDEREN: Murat Üstübal
48. MEKTUP: Nadia Anjoman
GÖNDEREN: Ayten Mutlu
49. MEKTUP: Nazım Hikmet
GÖNDEREN: Türkan Yeşilyurt
50. MEKTUP: Necati Cumalı
GÖNDEREN: Oğuz Tümbaş
51. MEKTUP: Nevzat Üstün
GÖNDEREN: İsmail Biçer
52. MEKTUP: Neyzen Tevfik
GÖNDEREN: Levent Sayım
53. MEKTUP: Nilgün Marmara
GÖNDEREN: Özgür Özmeral
54. MEKTUP: Niyazi Akıncıoğlu
GÖNDEREN: A. Hicri İzgören
55. MEKTUP: Oktay Rifat
GÖNDEREN: Ataman Avdan
56. MEKTUP: Onat Kutlar
GÖNDEREN: Tahsin Şimşek
57. MEKTUP: Orhan Veli
GÖNDEREN: Altay Öktem
58. MEKTUP: Osip Mandelştam
GÖNDEREN: Ahmet Ada
59. MEKTUP: Özdemir Asaf
GÖNDEREN: Hakan Yirik
60. MEKTUP: Ribidagan
GÖNDEREN: Hayri K. Yetik
61. MEKTUP: Rifat İlgaz
GÖNDEREN: Betül Tarıman
62. MEKTUP: Rüştü Onur
GÖNDEREN: A. Ertan Mısırlı
63. MEKTUP: Soysal Ekinci
GÖNDEREN: Onur Akyıl
64. MEKTUP: Sylvia Plat
GÖNDEREN: Azad Ziya Eren
65. MEKTUP: Şükran Kurdakul
GÖNDEREN: Ali Asker Barut
66. MEKTUP: Ted Hughes
GÖNDEREN: Emel Güz
67. MEKTUP: Tevfik Fikret
GÖNDEREN: Metin Cengiz
68. MEKTUP: Turgut Uyar
GÖNDEREN: Yelda Karataş
69. MEKTUP: Vüs’at O. Bener
GÖNDEREN: Cüneyt Ayral
70. MEKTUP: Yaşar Nezihe
GÖNDEREN: Gülsüm Cengiz
71. MEKTUP: Yûnus Emre
GÖNDEREN: Bedirhan Toprak
72. MEKTUP: Zafer Ekin Karabay
GÖNDEREN: Hüseyin Alemdar
Kaynak: www.yitikulke.com
Karakalem Dergisi Ekim Sayısı Çıktı...
TARİHİ BULUŞMA: Hayko Cepkin Alien’a Karşı…
HALLOWEN: Korkunun Gün Hali
Benle Burda Kalsaydın Hiç Korkmazdım: Umay Umay
Postmodern Çağlar Felsefesi: İnsana Dair Ak Nutuk / Kara Nutuk
Lethe Irmağının Kıyısında Durdum ve Ağladım: Altay Öktem
Şeytan’ın Türkçe Sözlüğü: Sabri Kaliç
KARA ŞİİR ANTOLOJİSİ Ekim ayı şairleri
İnfial Günlüğü: Veysel K. EryürekSuat Bilgi’nin kaleminden Stevie Ray Vaughan
7 ÖLÜMCÜL GÜNAH: LUXURIA / ŞEHVET
Antonin Artaud: Modern Avangart’ı ve Vahşet Tiyatrosu
DIŞKISALLIĞIN ARAYIŞI: Antonin Artaud
Deli Emmey’in Bardağı: Sibel Torunoğlu
Erekte Şiir Manifestosu Ön Giriş-3: Rafet Arslan
EJDERHANIN SİVRİ MIZRAĞI, Raistlin Majere
Yaşayan Dahiler: Yeşil Işıkta Duran Adam Ray Caesar
Karanlık Ay Çocuğu: MR. CROWLEY
Karakalem Bi Dünya: Faiz Ahmad Faiz
Günahlarını da Yanında Getir VILLE VALO
Çıldırışın Eşiğinde… Gerard de Nerval
Sinemanın Keşfi: Kieslowski
BÜYÜLÜ SÖZLÜK
Daktilo ve Eylül: Yılmaz Odabaşı
Ölüm Erotizm ve Dehşet: H.R Geiger
YAZILARIYLA: Zeynep Çolakoğlu, Suat Başkır, Aslı Kula, Mehmet Apaydın, Ayşe Özkan, Emine Akbaş, İbrahim Gökay Oğur, Fatoş İlhan, Handan Ateş, Ayşe Irmak Semerci, Melike Aslı Şahinsoy, Harun Atak, Kaan Koç, Caner Ocak, Namık Kuyumcu, Serpil Köse
ŞİİRLERİYLE: Ercan Özkan, Ahmet Eyüboğlu, Özgür Demirci, Rafet Arslan, Mustafa Burak Sezer, Lâl Küpeli, Melis Çalışkan Gökçe Tuncer, Engin Güler, Nurhak Kaya, Hakan Yirik, Kübra Gedikli, Nefise Karataş, Emrah Yolcu
ÖYKÜLERİYLE: Hakan Bıçakcı, Hülya Soyşekerci, Handan Gökçek, A. Tolga Ayıklar, Onur Aslan, Ambrose Bierce, Oz Büyücüsü
Çeviri: Gözde Genç, Ayşe Ay
Yüxexes KARAKALEM
Rock Art Yayıncılık
Sahibi ve Sorumlu yazı İşleri Müdürü: Güven Erkin Erkal
Genel Yayın Yönetmeni: Altay Öktem
Firuzağa mah. Cezayir Sok. No: 10 Beyoğlu/İst.Tel: 0212 2459535Mail: karakarakalem@gmail.com
Her şeye KARŞIN 8. SAYISI ÇIKTI
KARŞIN / Bizden / Berkant Ümit Ol ve … ŞEKER MASALLAR Ankara Hasan Şükran Saruhan İlköğretim Okulu 1-C Sınıfı Öğrencileri: Çağrı Mertcan Abat / Berfin Keleş / Ensar Güven / Derya Kaya / Oğuz Parlakkaya / Z. Rana Çalışkan / Aleyna Erdem / Ahmet’in Başarısı / Berfin Erkol / Ahmet Utku Tekin / gaye N. Pehlivan / Atakan Öz / Esmanur Taşpınar / Melisa Şimşek / Y. İlayda Maçça / Ekimcan Tabanlı / Yaren Fatma Aytaç / Elif Aslan / Hüseyin Aydoğan / Merve Öztaş / Berkay Sevinçli / Elif Beyza Ergin / Eray Berk Eda Keskin / masal / Pembe Balık Orkun Levent Boya / masal / Deve ile Yılan Demir Kandemir / masal / Akıllı Seçim Kemal Burkay / şiir / Dersim-II Dilek Genç Dilsiz / söyleşi / Fantastik, Çevreci Gençlik Romanı: “Otani” İLKER SELMAN İlker Selman / roman-özet / Otani – Yeşilderililer Orhan Veli / şiir / Kuyruklu Şiir ve Cevap Tekin Gönenç / öykü / Remzi Attila İlhan / şiir / Ben Sana Mecburum Akif Akalın / sinema / Özgür Bir Dünya Yelda Karataş / şiir / Şah-ı sevdam - Şahevîna min /çev. Kemal Burkay Hande Dipligüneş / inceleme / Yeminini Bozmadan, Başını Eğmeden: BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU Gamze Güller / öykü / Üç Çakıl Taşı Lale Müldür / şiir / Yoksa Sen Jöle mi Yapıyordun Yelda Karataş / söyleşi / İki Anadilli Bir Çevirmen:SENEM ZEYNEP UYSAL Senem Zeynep Uysal / günce / Doksan İkinci Gün Nadia Tuéni / şiir / Etranger / Yabancı / Türkçe’ye Çeviri: Senem Zeynep Uysal Yelda Karataş / şiir / Eşitlik / Égalité / Fransızca’ya Çeviri: Senem Zeynep Uysal Ahmet Günbaş / şiir / Dolunay Yürüyüşü Nilgün Aras / düşün / Aydınlar ve Gardiyanlar Özgür Özmeral / şiir / Kadavra Şiir Barbaros Uzunöner / eleştiri / Asıl Ben Pardon Hüseyin Peker / etkinlik-saygı / Ergin Günçe Kadar Bir Çiçek Candan Selman / öykü / Bir Şizofreni İçin Üç Koltuk Arif Dino / şiir / 2+2=4 Ayfer Kağıtçı / sinema / Ben Bir Film İzledim “Senden Başka” Hande Baba / öykü / Çeyiz Sandığı Volkan İpek / şiir / Tutuk Süleyman Altay / deneme / Söğüt Gölgesi Mehmet Sadık Kırımlı / şiir / Kirli Oyun Utku Erişik / içkonuşma / Nefret Ceren Alptürkan Erdil / öykü / Sis Tufan Erbarıştıran / söyleşi / Bir Öykü Emekçisi: TURGUT ACAR Turgut Acar / öykü / Mermerde Büyüyen Umut Nur Saka / şiir / Belki de Biz Bir Şehirdik Aynur Uluç / öykü / Büyüteç Mehmet Akif Ertaş / şiir inceleme / Bir Şiirden Yola Çıkarak Bülent Güldal / şiir / İhtiyarın Türküsü Nevriye Başatlı / düşün / Günümüzün Moda Sözcüğü: Empati Feride Özmat / şiir / Kırk Uçuran Mehmet Sarsmaz / şiir / Zararhane Sedef Kandemir / inceleme / Kör Olası Savaşın Sanatıyla İlgilenen Yürekli Bir Kalem: ERNEST HEMINGWAY Ahmet Yılmaz Tuncer / şiir / Haldeler Erol Duyar / şiir / Kaldırım Janset Bay / öykü / Öykü İçinde Öykü Sevil Avşar / şiir / Sesini Söndürüp Ali Ekber Ataş / anma / Ucu Telli Bir Buluttu Mavimize: ABDÜLKADİR BULUT Osman Edip Türkmen / öykü / Ağustos Düşleri Serap Çakalır / şiir / Teğelli Kapller Ahmet Arık / şiir / Kehriyar Özlem Keskin / öykü / Öpersen Uyanır Şaban Öztürk / şiir / Aksaray’da Bir Akşamüstü Nursel Güler / öykü / Üç Satır Mehmet Hameş / şiir / Ferman Ümran Ersin / öykü / Emekli Volkan Hacıoğlu / şiir / Batıl Aşk Fatih Parlak / öykü / Olağan Bir Şey Melek Avcı / şiir / Kuşlar Kondu Nefise Karataş / şiir / Annemdin Halim Şefik Güzelson / şiir / Balık ağzı Işık Güneş Modiri / akademik inceleme “BAROK DÖNEMİNDE MÜZİK-RESİM İLİŞKİSİ” KARŞIN GENÇLİK İmge Su Eroğlu / öykü / Kullanılmamış Hürriyet Melih Kul / şiir / Kostnatinopolis Düşerken Arjin Bala / şiir / Kardeş
Deniz Öyküleri Ödülü-2008
Deniz Öyküleri Ödülü-2008
8.Uluslararası Foça Rastgele Balıkçılık Festivali - Deniz Öyküleri Ödülü – Yarışması Sonuçlandı !
Foça Belediyesi tarafından düzenlenen “8. Uluslararası Foça Rastgele Balıkçılık Festivali” kapsamında yer alan, “Deniz Öyküleri Ödülü” başlıklı öykü yarışması’nda şu sonuçlar alındı.
Ödüller:
1. Helesa adlı öyküsüyle, Ezgi Ulusoy,
2. Samatya 'nın Lacivert Denizi adlı öyküsüyle, Şükran Topal
3. Ölüm Bugün Hasta adlı öyküsüyle, Hande Baba.
Mansiyonlar:
Ege'nin Koynunda Aşk adlı öyküsüyle, Ayşe Başçı
Denizde adlı öyküsüyle, Halit Payzaİshak,
Deniz ve Ben adlı öyküsüyle, İnal İnal
13.09.2008
ŞEHİR”İN EYLÜL 2008
Şehir Sayı: 38 Eylül 2008Şehir, Aylık Kültür ve Edebiyat DergisiYerel Süreli YayınSayı: 38Eylül 2008Sayfa: 28Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni,İbrahim TığYazışma adresiBölge Haber Gazetesi 67800 Devrek-ZONGULDAKE.Posta: ibrahimtig@gmail.comEderi: 3 YTL.Yıllık: 30 YTL.Posta Çeki Hesap No:1487201
İçindekiler:Zonguldak’ın tek Kültür ve Edebiyat Dergisi olan Şehir’in Eylül 2008 sayısı çıktı. Bölge Haber Gazetesi’nin paralı kültür sanat eki olarak yayınlanan “Kültür ve Edebiyat Dergisi Şehir” Eylül 2008 tarihli baskısıyla 38. sayısına ulaştı.
Derginin bu sayısının Dosya Konusu: ŞİİR DİLİ VE TÜRKÇE.
Bu konuda yapılan soruşturmaya katılan Burhan Günel, Ahmet Günbaş, Güngör Gençay, Perihan Baykal, Baki Ayhan T. Şeref Bilsel ve Meral Uludağ’ın verdiği yanıtları okuyacaksınız.Dergide; Ahmet Uysal, M.Mahzun Doğan, İhsan Topçu, Mithat Yaban, H.Deniz Ünal, A. Kemal Hızıroğlu, Süheyla Taşçıer, Ersan Erçelik, Hasan Taşçı, A.Yılmaz Tuncer, Tamer Abuşoğlu, Utku Kaygusuz, Kemal Gündüzalp, Erhan Tığlı, Recep Adıgüzel, İlker Gören, Hakan Kartal, İbrahim Tığ şiirleriyle, M.Hıfzı Aksoy “Çocuk ve Anne”, Mine Ömer’in Kentin Durgun Sevgisi” isimli öyküleri, Lütfiye Aydın’ın “Dost Mektubu”, Fahrettin Koyuncu “Zamanın Eleğinden Günlükler-2008”, Oğuz Tümbaş “Ege Günlüğü” başlıklı günceleri yer alıyor.Dergide “1. Zeus Şiir Ödülü”nü “Birdir İki” dosyasıyla kazanan Ferhad Gülsün’le, şair Müslüm Danaoğlu’nun yaptığı söyleşiyi bulabilirsiniz.Bülent Güldal’da “Şiirler, Şairler, Kitaplar-11” başlıklı yazısında Şair M.Mahzun Doğan’ın yeni çıkan kitabı “Yalnız Ev”e değiniyor.Dergide, Özgür Karakaya ve Mehmet Özçataloğlu da denemeleriyle yer alıyor.
Derginin Sahipliğini ve Genel Yayın Yönetmenliğini İbrahim Tığ yapıyor.
Şehir’in iletişim adresi:ibrahimtig@gmail.com
ŞİİRİMİZİN “UÇ BEYİ” İLHAN BERK'İ KAYBETTİK…
Yapıtları:
Güneşi Yakanların Selâmı (1935)
İstanbul (1947)
Günaydın Yeryüzü (1952)
Türkiye Şarkısı (1953)
Köroğlu (1955)
Galile Denizi (1958)
Çivi Yazısı (1960)
Otağ (1961)
Mısırkalyoniğne (1962)
Aşıkane (1968) Şenlikname (1972)
Taş Baskısı (1975) Atlas (1975) Kül (1978)
İstanbul Kitabı (1979)
Kitaplar Kitabı (1981- Seçilmiş Şiirler)
Deniz Eskisi (1982- Şiirin Gizli Tarihi'ni de içererek)
Delta ve Çocuk (1984)
Galata (1985)
Güzel Irmak (1988- Şairin Kanı'nı da içererek)
Pera (1990)
Anlatı: Uzun Bir Adam (1982)
Öteki yapıtları: Başlangıcından Bugüne Beyit Mısra Antolojisi (1960), Aşk Elçisi (1965-antoloji) A. Rimbaud : Seçme Şiirler (1962) Dünya Edebiyatında Aşk Şiirleri (1968) Dünya Şiiri (1969) Şifalı Otlar Kitabı (1982) El Yazılarına Vuruyor Güneş (1983) E. Pound : Seçme Kantolar (1983) Şairin Toprağı (1992).
Ödülleri :
Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü (1979)
Behçet Necatigil Şiir Ödülü (1980)
Yeditepe Şiir Armağanı (1983)
Simavi Edebiyat Ödülü (1988)
10.08.2008
22.07.2008
Yeni Bir Dergi: Dar Sokak
Dar Sokak Aylık edebiyat Dergisi
Ağustos 2008 yıl 1 sayı 1
İçindekiler:
Şairin Sözü var- Ahmet telli
Cafer Demirtaş- Postal
Sema Dündar -Sıradan Bir Gün ( Öykü)
Arife Kalender, Şiir İnsanlığın Ortak şansıdır ( Söyleşi) Murat Altunöz
Müslüm Kabadayı- Oğlak Mükebbenin altından durmaz ! ya Öğrencilerimiz
Ahmet Tuncer- Anlarız ( Şiir)
Asiye Kamber -Geceye Kanayan Gizem (şiir)
Hatice Yıldız -ve Ben ( Deneme)
Faiz Cebiroğlu -Ey İsa ( Arapça’dan çeviri Şiir) Macit Ebu Goş
Mehmet Ercan- pelesenk ( şiir)
VE BİR UMUT ŞAİRİ SENNUR SEZER
İletişim: Murat Altunöz
murataltunoz@hotmail.com
web: http://www.darsokak.blogspot.com/
14.07.2008
Özkan Satılmış
annem nisanın biriydi hep
babam her ayın otuz ikisi
saksılar sahiplendi beni
saksılar: dünyanın en aydınlık yeri
bÜyÜmek gelişen bir omurga yangını
yağmalanmak iyidir
her vuruluşumda şiir kaldırır alnımı
cevizden bir kadını bekliyorum
gelse, şehrin yapışkan metalini yarsak
o zaman masal takardım öcülerin rengine
ışıkla yontmama gerek kalmazdı ödümdeki volkanı
hep terlerdi bayram sabahları
soğuk güller yıkardı derimin içini
hiç susmazdı ömür kağıdım.
Dize, Aralık 2004
13.07.2008
12.07.2008
Hilmi Yavuz
biz üç güzel kardeştik ve ölüm,
ölüm en gencimizdi bizim
bize doğunun büyük şiiri kaldı
o bir nehir gibi ve kendimizin
nice ipek yollarına dökülüp
ve derin kollarına bir gonca
gül diye kapanıp ve tiftik,
safran ve kilim gibi onca
acılardan sonra, mağrur ve yitik
bir külliyeye benzer gurbetimizin
gide gide sonuna geldik
biz üç güzel kardeştikve ölüm,
en gencimizdi bizim
bize doğunun büyük şiiri kaldı
sonra derviş defterimiz kapandı
gün kara koyun, gece oğlaktı
ve göçebe bir çeşme olan ikizim
şiiri bir oba gibi kaldırıp
dağ taş demeden, dizlerimizin
bir bir büküldüğü baharat yollarından
korkunç bir ağıt diye geçirip
bizi düzlüğe çıkardı
bize doğunun büyük şiiri kaldı
10.07.2008
Şiir Defteri Şiir ve Hayat 2008
Şairin Günah Defteri
Sayfa Sayısı : 296 - Haziran 2008
Şiirin ne olmadığını öğrenmek bir işe yarar mı, diye soracak olursanız eğer: bizce hayır! Bir şeyin ne olmadığı, ne’liğine dair kimi zaman ipuçları verir yalnızca. (…) Yani şiiri tanımak için şiir okumak dışında hiçbir seçeneğiniz yok.
Şiiri tanıdıktan sonra ise, bu sayfalar arasında, şiirin ne olmadığı üzerine bir tanım da sizi bekliyor olacak.
FORUMEDEBİYAT’IN 3. SAYISI ÇIKTI!
8.07.2008
Murathan Çarboğa ile Söyleşi
7.07.2008
Yazar Özcan Karabulut Antakya’lı Okurlarıyla Buluştu.
Roman, Can Yay. Mayıs 2008
KARŞIN DERGİSİ, Sayı:6
Arjin Bala / fabl / Leylek ile Güvercin Yusuf Ziya Ortaç / eleştiri / Suç ve Ceza Pir Sultan Abdal / taşlama / Ne Minnet Burhan Toprak / edebiyat-tarih / Yunus Emre Destanı Yunus Emre / şiir / Dolap Orhan Veli Kanık / hikâye / Denize Doğru Ayten Mutlu / şiir / Denize Doğru Yelda Karataş / söyleşi / Şiirin Eylem Adamı: KEMAL BURKAY Hasan Uysal / deneme / Ölüm Üzerine Bir Çalışma Zeynep Nuhoğlu / politik tarih / Petrol ve İktidar: MUHAMMED MUSADDIK Nevriye Başatlı / sanat / Mozart’ın Salieri’si Olmak Ahmet Uysal / şiir / “Gömün İsterseniz Beni Bir Rüzgar Gülüne” Dr. İlker Selman / çevrebilim / Kutuplarda Bahar Hüseyin Yurttaş / şiir / İstanbul Mavisi T. Ülkü Tekten / düşün / Tanrı Bir Çeşit Deliktir Kemal Gündüzalp / şiir / Bir Güz Masalı Doğan Turan / comSAHNE / Sit Com İlhan Kemal / şiir / Adsız Elif Şenel Münir / roman-sinema / Naif Romanların Feminist Yazarı: KERİME NADİR Ayten Çolakoğlu / şiir / Gülfam Uykular Barbaros Uzunöner / görüş / Oturaklı İnsan Bülent Güldal / şiir / Şarköy’de Yaz Akşamı Selvin Canbeyli Arıhan / tiyatro / “SAÇMA” Geliyor… Arzu K. Ayçiçeği / şiir / Gülbahar Nilgün Aras / düşün / Mezarı Gösteren Parmak Kanar A. Uğur Olgar / şiir / Söküm Ayten Suvak / izlenim / Şiirleri Üstüne Başına Benzeyen Şair: İLHAN BERK Ali Hikmet Eren / şiir / Huzurevi Hande Diplügüneş / söyleşi / “Şimdi Buradayım, Varım” Bakışlı Bir Ressam: SALİHA BOZKURT Mehmet Hameş / şiir / Firavun Fulya Bayraktar / öykü / Pes Tümay Çobanoğlu / şiir / Med Cezir M. Mahzun Doğan / şiir / Hayde Hayde Zühtü Kayalı / sinema / FAHRENHEIT 451 Mehmet Şükrü K. / şiir / Paltolu Ruh- V. Tablet Nevriye Başatlı / sanat / Yıldızları Armağan Eden Yaralı Serseri: VINCENT VAN GOGH Nice Damar / çev.şiir / Kelepuye-Siminol Şiirleri / Toprak – Göç Arzu Eşbah / şiir / Son Sehim Zeki Halûk / tanıtı / Martıların Kanatlarıyla Yazdığı Şiirler: Güneş Kapkaranlık Ahmet Gedik / şiir / Gelmeliyim Ali Öztürk / inceleme / Varolmanın Dayanılmaz Ağırlığı Yako Asdeso / şiir / Kayboluş Lu Yu / çev.şiir / Çev. Candan Selman / Yağmur Aydan Yalçın / şiir / Aşk’a Firari Candan Selman / öykü / Mektup Özkan Ataklı / şiir / Yar Çekimi Ahmet Arslan / eleştiri / Ayakları Havada Yürümek Şükran Aydın / habitat / Acıyı Çoğaltma Metin Kaya / şiir / Gözyaşı Bahçesi Tufan Erbarıştıran / söyleşi / Öykü Dünyamızda Bir Gezinti: VİCDAN EFE Vicdan Efe / Öykü / Keşfe Nine, Rıza Amca ve Babam Feride Özmat / saygıYORUM / Bir “Garip”ti Orhan Veli Akman Gedik / şiir / Islık Çalıyor Rüzgâr Nuri Sağaltıcı / dil / Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın “Birleşik Fiil” Anlayışına Bakış Bilge Ay / şiir / Tüm Renkleriyle Bir Elma Hande Baba / öykü / Sönmeyen Ateş Elif Nuray / şiir / (S)in Ferhat Atik / analiz / Kafka’yı Anlamak Senem Zeynep Uysal / şiir / Yeniden Gamze Güller / öykü / Sıkı Pazarlık Aynur Dursun / şiir / Şiir Yüzü Zeki Karaarslan / öykü / Serenat Güzeli Hasan Çamlı / şiir / Deli Tanımlamaları Tansel Semir / düşün / Paylaşmanın Temel İlkeleri Evin Okçuoğlu / şiir / Aşkın Hesap Kesimi Aynur Uluç / sinema / Sıkıştırılmış Mevsimler Yaprak Ünvar / şiir / Çizelim Barış Kılınç / fotoğraf / Dorothea Lange’nin “Göçmen Anne”si Fatih Yavuz / şiir / Misafir Dilek Genç Dilsiz / tanıtı / Öykülerin Işığında Denemeler: Yalnız Sen Varsın Atalay Saraç / şiir / Islık Esengül Kutkan / öykü / Nü Aytekin Orhan / şiir / Düğüm Funda Bilgili / deneme / Kar Yağsa Bugün Tüm Aşklara Özgür Ozan / şiir / Kırık Toprak Müge Şenöz / şiirsel / Evet Keriman Altay / güncel / Rock’n Rast Tijen Tekinay / şiir / Dokunuşun Gücü Halûk Alp Çelik / çiziYORUM Nejdet Şeker / şiir / Düş’ler Adası Ertuğrul Kaya / şiir / Nilüfer Kıskançlığı Çınar Yayıncılık / duyuru / Rıfat Ilgaz Çocuk Edebiyatı “Öykü” Yarışması EKLER “HER ŞEYE KARŞIN MİZAH” Tarih: 16 Mart 1986 Yer: Cumhuriyet Kitap Kulübü Panel: Edebiyatımızda Mizah Yöneten: İlhan Selçuk Katılımcılar: Rıfat Ilgaz-Aziz Nesin Karşın, 6. sayısında 22 yıl önce gerçekleştirilen bu paneli kitaplaştırarak okurlarına sunuyor… “MARKO PAŞA” VE BİR GARİP KLASİK: “YAPRAK”
3.07.2008
HASAN İZZETTİN DİNAMO (1909 - 1989)
Bizde neden ağlayan bir Fuzulî çıkmış
Şimdi anlıyorum bunu derinden.
Kaç Fuzulî, Fuzulî olmadan önce
Kahrolup gitmiştir üzüntülerinden.
Öyle çekmişim ki
Artık benden sonra
Birkaç satırımın yaşaması bile
bana vızgeliyor.
Artık bahçemdeki yemişlere
ne güleryüzlü bir dost
ne hırsız geliyor.
Demek, diyorum, bu duruma gelirmiş
budana budana bir şair.
Ölümsüzlüğe sırtını dönmüş şiir
Artık acıya meydan okuyabilir.
(1974)
1.07.2008
Patika dergisi, sayı:62
maviADA SANAT EDEBİYAT Dergisi-Yaz Sayısı 2008
mavi ADA yaz 2008 sayısında yazarın, kitabın, yayınevinin içinde bulunduğu zorlukları ele alan “Yazma sıkıntısı” dosyasının yanı sıra aşağıdaki yazarların farklı çalışmalarına da yer veriyor.
İçindekiler:
3 can dündar / 4 şenol yazıcı / 5 gülgün çako / 6 zülfü livaneli /7 hüseyin yılmaz / 8 öner yağcı / 9 mehmet kuru/ 10 ömer turan / 11 mustafa kaya /12 niyazi uyar /
13 kemal gündüzalp / 14 abdullah şanal / 16 tiber gürsoy / 16 nas su uçak17 İhsan topçu / 17 asım öztürk / 18 turgut erbek /19 zafer eker / 18 ayşegül arat /
20 ahmet yılmaz tuncer /21 fatih y. çiçek /
22 fehiman yazıcı/22 meryem fehime oruç/
23 emre tehmen/ 24 betül terkan /24 zeynep güngör /
25 atilla yaşrin /26 hüsam kurt / 28 zafer köse /
29 özgün ergin / 30 fadime y.karoğlu / 31 yasemin kemaloğlu / 32 zübeyde seven turan / 32 hüseyin üçer /
33 fırat yurtseven / 33 şukran aydın / 34 bir etkinliğin anatomisi/35 Duyurular /Haberler36 Bize gelenler
26.06.2008
USTANIN ARDINDAN...
20.06.2008
Murat Altunöz-Kırılgan Zamanlar
CAHİT KÜLEBİ (1917 - 1997)
Senin dudakların pembe
Ellerin beyaz,
Al tut ellerimi bebek
Tut biraz!
Benim doğduğum köylerde
Ceviz agaçları yoktu,
Ben bu yüzden serinliğe hasretim
Okşa biraz!
Benim doğduğum köylerde
Buğday tarlaları yoktu,
Dağıt saçlarını bebek
Savur biraz!
Benim doğduğum köyleri
Akşamları eşkiyalar basardı.
Ben bu yüzden yalnızlığı hiç sevmem
Konuş biraz!
Benim doğduğum köylerde
Şimal rüzgarları eserdi,
Ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır
Öp biraz!
Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin!
Benim doğduğum köyler de güzeldi,
Sen de anlat doğduğun yerleri,
Anlat biraz!
16.06.2008
“ŞEHİR”İN HAZİRAN 2008 SAYISI ÇIKTI
Şehir Sayı: 35 Haziran 2008
Şehir, Aylık Kültür ve Edebiyat DergisiYerel Süreli YayınSayı: 35Haziran 2008Sayfa: 20
Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni,İbrahim TığYazışma adresiBölge Haber Gazetesi 67800 Devrek-ZONGULDAKE.Posta: ibrahimtig@gmail.comEderi: 3 YTL.Yıllık: 30 YTL.Posta Çeki Hesap No:1487201
İçindekiler:Zonguldak’ın tek Kültür ve Edebiyat Dergisi olan Şehir’in Haziran 2008 sayısı çıktı. Bölge Haber Gazetesi’nin paralı kültür sanat eki olarak yayınlanan “Kültür ve Edebiyat Dergisi Şehir” Haziran 2008 tarihli baskısıyla 35. sayısına ulaştı.Dergide, Oğuz Tümbaş “İzmir’de Kitap Fuarı ve Yeni Bri Yayınevi: Şenocak Yayınları”, Burhan Günel “Keklik Pınarı Günlüğü”, Bülent Güldal “Şiirler, Şairler, Kitaplar-9”, Fahrettin Koyuncu “Zamanın Eleğinden/Günlükler”, Ahmet Günbaş “Kayıp İklimlerin Ardından”, İlhan Büyükcebeci “Hayat Bilgisinin En Güzel Çevirisi: Şiir”, Mithat Yaban “ Mutluluk Yılında” isimli yazılarıyla, Merih Günay “Güvercinler” ve Eşref Karadağ “İntikam” öyküsüyle yer alıyor.20 sayfalık dergide; Ahmet Uysal “ Aç Kapını Biz Geldik”, Nefise Karataş “Dök Tasını”, Necdet Tezcan “Gülibrişim Çıkmazı”, Perihan Baykal “Balayı”, Müslüm Danaoğlu “İşaret Dili”, Hakan Kartal “Mahşer Çiçeği”, Tahsin Şimşek “Kemal’e Ermek”, F. Ünsal Eliaçık “Dokundurma”, İsmail Arslan “Sonu Olmayan”, Ü. Berdar Doğan “Matem”, Yaprak Ünvar “Kapılar”, Yüksel Andız “Dönme Dolap”, İsmail Biçer “Yüzümde Siren”, A.Uğur Olgar “İmla Klavuzu”, Süheyla Taşçıer “Vücut” ve İbrahim Tığ da “Zaman” isimli şiirleri yer alıyor.Dergide ayrıca Baki Yiğit’in, İngiliz şair-yazar David Herbert Lawrence’nin üç şiirinin çevirisi yer alıyor.Derginin Sahipliğini ve Genel Yayın Yönetmenliğini İbrahim Tığ yapıyor.Şehir’in iletişim adresi:ibrahimtig@gmail.com
9.05.2008
AKATALPA - Sayı 101 - Mayıs 2008
Ramis DARA : AZİZ KARDEŞİM MELİH 'MEKANIN BURSA OLSUN'
Ahmet ÖZBEK: ŞİİRİN KAR MEVSİMİ
Yılmaz ARSLAN : VAKİTLER İNCELİKLER'DEN HÜSEYİN ALEMDAR MERHABASI
Gültekin EMRE : BABALAR VE OĞULLAR
Halûk CENGİZ : FİSKE SEANSLARI- 5
Şiirleriyle:
Güven TURAN: LORCA HAVASINDA BEŞ ŞİİR'DEN
İrfan YILDIZ: KANYON RÜZGÂR / LONGUZ SU!
Nuri DEMİRCİ: KAVİMHalim YAZICI : AŞKHÂLİMSerdar ÜNVER : SESİM SESSİZ
Melih ELHAN: KIŞ MASALLARI II
Betül YAZICI : ŞAHMARAN
Soner DEMİRTAŞ: MEĞER
Celal SOYCAN : ZAMAN ALIR
Tamer GÜLBEK: ERTESİ
Sadık YAŞAR: İNSAN DOLAŞIMI
İhsan ÜREN : KUŞLUK SANCISI
Ali ERYÜKSEL : KOZANIN AÇILDIĞI YER
Osman S. ERKEKLİ - Bülent GÜLDAL : BAROK AŞKLAR
AKATALPA, ŞİİR AĞIRLIKLI AYLIK EDEBİYAT DERGİSİ
Yayın Yönetmeni : Ramis DARA
Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü : Betül ELAL MUŞ
Yönetim Yeri : Barış Mh. Adalet Sk. Adaletkent Sitesi H Blok, D:3 16140 Nilüfer - BURSA
Yayın Danışmanları : İhsan ÜREN, Hilmi HAŞAL, Serdar ÜNVER, Nuri DEMİRCİ Yazışma Adresi : Ramis DARA P.K. 68 16361 Ulucami - BURSA Katkı Payı : 15 YTL (15.000.000 TL) Posta Çeki : Hilmi HAŞAL adına 584893 numaralı hesap Baskı : Özsan Matbaacılık, İzmir Cad, No: 221 BURSA Elektronik Posta : akatalpa@hotmail.com www.akatalpa.com
10.03.2008
DÖVÜŞEN ANLATSIN
ki kayıp durmakta parmaklarımızdan
Ey şair
yine bölük pörçük anlattın
yine eksik bıraktın bir şeyleri
gün devrilmekte ama sen
tutmamışsın acımızın çetelesini
Sen sus artık, bize bundan sonrasını
dövüşen anlatsın
Ahmet Telli
5.03.2008
taflan şiir dergisi
Ocak-Şubat-Mart 2008- 4. SAYI
İÇİNDEKİLER
Kapak ve iç sayfalardaki desenler: Üzeyir Çaycı - Cemile Çakır
Düşler Ve Şehirler / ARİFE KALENDER
Yollar Boyunca / AHMET ADA
Kördüm / BAKİ AYHAN T.
Takıntılar /KORAY FEYİZ
Ekim Günlüğü / AHMET UYSAL
Yüzüne Bakıp Bakıp… / İ. DENİZ ASLAN
A. Barış Ağır İle Gemilerin Uykusu Kitabı Üzerine Söyleşi / OZAN ÖZTEPE
Kar / A. BARIŞ AĞIR
Serin Bir Telaş / İSMAİL CEM DOĞRU
Fötr Şapkalı Adamlar Vee Tanrı / OSMAN SERHAT ERKEKLİ - BÜLENT GÜLDAL
Üç Dualı Antakya / SABAHATTİN YALKIN
Herkes Her Şeyden Sorumludur / BAYRAM BALCI
Padoktaki Gölge / A. NAİL
Başlıksız… Şiir / AZMİ ÜNAL
Dünya Savaşı Seyrediyor/CEMİLE ÇAKIR
Mustafa Ergin Kılıç İle Desibel Kitabı Üzerine Söyleşi / ERSAN ERÇELİK
Kışlık Elbiseler Gibi Güzel İntihar Süsü Verilmiş Şiir / CİHAT DUMAN
Ayşe / VOLKAN HACIOĞLU
Gülyazı / A. UĞUR OLGAR
Avram Usta / FERİT SÜRMELİ
Yağmur Dindi (Görsel Şiir) / NİHAT ÖZDAL
Kalem Kadar / ASLI DAĞERİ
Çalımlı Güneş / SEDEF ÜNAL
Bayramcı / NEFİSE KARATAŞ
Hayat Notları -IX / TUNA BAŞAR
Karaağaç / A. UĞUR OLGAR
Ruh’un Gemisi / SÜLEYMÂ MURAT DİNCER
Bir Avuçluk Varoluş / MURATHAN ÇARBOĞA
Nihavent Serçe / NUR SİCİMOĞLU
Şiir Korkusu / SERKAN ÖZER
Kala Kal… Kal / KUBİLAY BÜRGAN
Ne Kadar Kan O Kadar Karanfil / ADNAN GÜL
Gizemli Hayvanlar Topluluğunu Karşılamak İçin 12 Şarkı (Çeviri Şiir) / NİCE DAMAR
Marianne Larsen/ Henrik Noerdbrandt(Çeviri Şiirler) / SEDEF ÜNAL
Ne Düşünürdün Bilmem / AYFER FERİHA NUJEN
Üşüyen Bir Merhabaya Dönüşmüş Zaman / ONUR ASLAN
Renklere Düşen İhanet/ MURAT DEMİRKOL
Trajik Bir Tecessüs Derinliğidir Cemil Meriç / NEVRUZ UĞUR
Arasözler Hakkında Nuri Erkal ile Söyleşi / NADİRE SÖNMEZ
Taflan Üç Aylık Şiir Dergisi ISSN 1307-4539
Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni; Faruk Bal
Yayın Kurulu; A. Nail İ. Deniz Aslan Onur Aslan
Dizgi-Tasarım; Onur Aslan
Yazışma Adresi P.K. 125 Antakya / HATAY
E-posta taflandergi@gmail.com
Web www.taflandergisi.blogspot.com
Abone Koşulları; Onur Aslan adına (5193808) no'lu posta çeki hesabına 15 YTL yatırarak adresinizi posta ya da mail yoluyla bildirmeniz yeterlidir.
4.03.2008
Akatalpa - Sayı:98
Şubat 2008 - Sayı:98
İçindekiler:
Ramis Dara / Kurtlar ve Ayrılanlar
Sina Akyol / Şiir Başlangıçları
İhsan Üren / 20. Yüzyıl Türk Şiiri…
Mehmet Mümtaz Tuzcu / Yenirce
Cihan Oğuz / Kör Teselli
Yusuf Alper / ‘Se
Mehmet Sadık Kırımlı / Hoyrat Zaman:1-2
Melih Elal / Oğuz Atay’ın Tutunamayanlarını Yeniden Okuma denemesi
Mitat Çelik / Samsa
Gültekin Emre / İbresiz bir Pusula
Ahmet Özbek / Ay Şehri II
Celal Soycan / Az Bilinen Hayvan
Onur Aslan / Başucumdaki Karanlık
Abdurrahman Şenel / Dudak Meyhanesi
Hüseyin Avni Cinazoğlu / Son Düello
Haluk Cengiz / Fiske Seansları- 2
28.02.2008
her alazdan bir şiir doğar
birinci yılını kutluyor.
Alaz Edebiyat Dergisi
Yerel Süreli Yayın
Sayı: 5
Mart, Nisan, Mayıs 2008
İçindekiler
Şiir Her Zaman Yeniden………………Mine Ömer
Şiir………………………………….Lynnel LAWNER
Çeviren Nükhet Hürmeriç
Mürekkeple Kağıdın Gizli Savaşı………(söyleşi)
Baki Ayhan T…….Mine Ömer
Şiir………………………………………...Özcan Yalım
Şiir……………………………………Osman Namdar
Dosya (Şiirde Özel İmaj)
Oğuz Tümbaş, Hülya Deniz Ünal,
Rafhet Candan, Fatih Yavuz Çiçek
Desibel………………………………….Mustafa Fırat
Sanki Fıkra………………………. M.Mahzun Doğan
Şiirin Küfürlü Dili, Can Yücel……… Cevdet Yüceer
Şiir……………………………………….Ahmet Günbaş
Duruşların İçeriği…………………Tuğrul Asi Balkar
Yaşamak Gibi Bir Şey…………….........Beste Sakallı
Şiir…………………………………………... Octavio Paz
Çeviren, Baki Yiğit
Marazi (Öykü)…………………………………Pelin Top
Şiir…………………………………………….Berna Olgaç
Şiir………………………………………………Uğur Olgar
13.02.2008
AKDENİZ EDEBİYAT VE SANAT DERGİSİ
Yıl: 1 Sayı: 3 OCAK - ŞUBAT 2008
İÇİNDEKİLER:
2 Editörden Üçüncü Sayı Elinizde
3 Ahmet İnam - Bir Şairin Öfkesi
4 Metin Turan - Kadim Kentin Esiniyle
4 Leyla Akgül - İhtilal Gülleri
5 Fikret Otyam - Orhan Kemal Ölmedi
7 Eray Karınca - Yalnızlığım Dağ Geceleri
7 Türkan Özen - Hükümsüzdür
7 Yılmaz Uçar - Umut
8 Saffet Uysal - Ay Masaya İnerse
9 Yılmaz Odabaşı - Sanattaki Çocukluk...
10 M.Akif Tutumlu - İkili Sessizlik
10 Tayfun Toprak - Cehennem Sürekliliği
11 Murat Tuncel - Hollanda’da Akdeniz Günleri
12 İsmail Biçer - Sana Tamamlıyorum Yarım...
13 Tuncel Mustafa - Güzin Abla Sektörü
14 Hüseyin Bozkurt - Ez Licin
14 M.Günay Demiray - İzler
15 Zeynep Aliye - Suriye Notları
18 Şükrü Erbaş - Kulahmet
20 Tuncer Karabulut - Poğsör
24 Çiğdem B. Abilov - En İyi Pişmanlık Kazansın
25 Mustafa Köroğlu - Ertelenmiş Deniz
26 Nuri Taner - Şeyh Bedreddin
28 Ertekin Özcan - Tutsak Savaşçılar
29 Ahmet Çuhacı - Fon/Dip Notları
30 Ali Yıldırım - Kızılay Kan Bankası
31 Yunus Yaşar - Gülmahal
32 Hasan Kıyafet - Avusturya Notları
37 Sezin Yeşildal - Tarih Utansın
38 Celal Güzelyürek - Şah Ardıç
39 Birol Koyuncu - İlyas Salman’la sinema
40 Faruk Demirel - Sancı
42 Metin Demirtaş - Bir Şiire Alt Yazı
45 Güngör Gencay - Kilitlenen Zaman
46 Yüksel Balcı - Aşk Ölüm müdür...
47 Haberler Edebiyat-Sanat
51 Esat Selışık - Sus A.Karakoç Sus!
52 Ahmet Karacan - Kare Parçalı Hayat
52 H.Yılmaz Tuncer - Senle Olayım
53 Osman Çoşkun - Ama Bilirsin İşte
54 Neşe Karel - Yalnız Kadın Irmağı
55 H.Muharrem Helvacı - Yalnızlık
56 Mehmet Büyükarı - Sapık
57 Kadir Cengiz Karikatür-Bızdıklar
58 Nuri Erkal - Burhan Keskin Şiiri..
60 Leyla Kıyafet - Anne Çocuk Ve Tavuklar
61 Salih Mercanoğlu - Çocuk Olma Günü
62 Kitap Dünyası Kitaplar
64 Mevlüt Koca - Ara Sözler’i Okurken
ADRES:
Akdeniz Edebiyat
100. Yıl Bulvarı
İhsan Ünsal Ap.
No:56 Kat:7 No:15 ANTALYA
e-posta iletisim@akdenizedebiyat.net
www.akdenizedebiyat.net
Tel:0242 244 94 77
12.02.2008
Hüseyin Bozkurt
her akşam arastadır yüzüm
saklarım baharat kokulu çarşılar
çılgınlık yakama düşürdüğüm
açık dükkanların parfüm kokusu
gizemli ruhların dansını gördüm
vals çaça tango çıkmazında
dar koridorlarında hayat
İplik gibi dolanır makaraya
buğday kokulu ambarlar geçtim
tenin frik başak sarısı
bir simit molası parmaklarım
arar kapısın arastanın
her akşam arastadır hüzün
çaldığım simitlerin hatırası
Lokman Zor “Her Ne ise Aşk”
“Her Ne ise Aşk”
Sıradan yaşamları farklı anlatım biçimiyle ele alarak ortaya koyduğu etkileyici diliyle dikkatleri çeken Lokman Zor’un “Her ne ise aşk” adlı öykü kitabı çıktı.
Tarihi ve güncel yönleriyle hayata dair öykülerin yer aldığı “Her ne ise aşk”, Özgür Pencere Yayınevi tarafından yayınlandı.
Aralarında Uludağ Üniversitesi, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı ve Kültür Bakanlığı’nın da bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşlarca ödüle layık görülmüş öykülerin yer aldığı “Her ne ise aşk”, 2007 Kasım ayı itibariyle tüm Türkiye’de kitapçıların raflarındaki yerini aldı.
Tanınmış eleştirmen ve edebiyatçılar tarafından ciddi övgüler alan öykülerin bulunduğu “Her ne ise aşk”, TÜYAP tarafından düzenlenen ve Türkiye genelinde 500’den fazla yayınevinin katıldığı TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda da tanıtıldı. Özgür Pencere Yayınevi’nin etkinlik programına göre kitabın yazarı Lokman Zor, 15-20 Ocak 2008 tarihleri arasında TÜYAP Çukurova Kitap Fuarı’nda, 01 - 09 Mart 2008 tarihleri arasındaki TÜYAP Bursa Kitap Fuarı’nda ve 19 - 27 Nisan 2008 tarihleri arasındaki TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda okuyucularla buluşarak “Her ne ise aşk” adlı öykü kitabını imzalayacak.
Ayrıca Özgür Pencere Yayınevi tarafından yıl içerisinde Ankara, İstanbul, İzmir, Niğde, Kayseri, Erzurum, Adana, İzmit başta olmak üzere daha birçok ilde söyleşi ve imza günleri düzenlenerek hem kitabın tanıtımı yapılacak hem de yazar Lokman Zor’un okuyucularla buluşması sağlanacak.